Spekulerer du nogensinde over, om det Q10-præparat du tager, overhovedet bliver optaget i kroppen? Det bør du. En ny undersøgelse af Q10s optagelighed viser nemlig et overraskende resultat. Læs videre og find ud af hvilket præparat klarede sig bedst
Hvorfor er der så mange mennesker, som køber Q10-præparater uden at vide, om kroppen overhovedet kan optage stoffet? En helt ny undersøgelse, som sammenlignede seks forskellige Q10-præparaters biotilgængelighed, viste overraskende nok, at kun et af præparaterne havde god optagelighed. De øvrige fem præparater fik dumpekarakter. Ét af dem blev slet ikke optaget i organismen.
Hvis denne kvalitetsforskel på nogen måde er repræsentativ for Q10-markedet, er der mange forbrugere i verden, som spilder deres penge på uvirksomme Q10-produkter.
Dansk test-vinder
I undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Nutrition, testede forskerne en 100 mg-dosis af seks forskellige Q10-formuleringer. Testen blev udført på 14 raske mennesker og skulle vise, hvor godt eller dårligt de forskellige præparatformuleringer blev optaget i kroppen. Efter indtagelse af hver enkel dosis skulle deltagerne vente i fire uger, før de fik næste præparat. Kun et præparat fik topkarakter, og det var Q10 fra den danske lægemiddelvirksomhed Pharma Nord.
Dobbelt så god optagelighed
Pharma Nords Q10-præparat indeholder coenzym Q10 af lægemiddelkvalitet i en specialfremstillet sojaolie. Det viste sig, at denne formulering blev optaget cirka dobbelt så godt som den formulering, der kom ind på en andenplads, og tre gange bedre (mindst) end de øvrige fire præparater. Undersøgelsen blev ledet af førende Q10-forskere fra Pablo de Olavide University i Sevilla, Spanien.
Velegnet til forskning
Det er ikke første gang, at Pharma Nords Q10-præparat klarer sig bedst i en test af biotilgængelighed. Det er det bedst dokumenterede Q10-præparat med hensyn til optagelighed og sikkerhed, og netop derfor blev Pharma Nords Q10 anvendt i to af de hidtil største og mest banebrydende Q10-undersøgelser nogensinde, nemlig Q-Symbio (Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure, 2014) og KiSel-10-undersøgelsen (International Journal of Cardiology, 2013).
Q10 skal behandles på en bestemt måde
Coenzym Q10 er fra naturens hånd et stof, som kroppen har svært ved at optage. Q10-molekylerne har en tendens til at klumpe sig sammen og danne store, ufordøjelige krystaller, som ikke kan trænge igennem tarmvæggen og ind i blodet. Pharma Nord har udviklet en unik fremstillingsmetode, hvor man blander coenzym Q10 med to sojaolier med forskelligt smeltepunkt. Dernæst bliver olieblandingerne med Q10 udsat for en speciel varmebehandling, som ændrer overfladen af krystallerne. Dette bevirker, at krystallerne kan opløses fuldstændigt, når de kommer ned i fordøjelsen. De enkelte Q10-molekyler kan nu passere frit igennem tarmvæggen og ind i blodbanen.
Pharma Nords Q10-præparat, Bio-Qinon Q10, er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. Se indlægssedlen her.
|